Woodland Pavilion

Campbell Cadey, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

woodland-pavilion_east01 

Richard Chivers     Download Original

  • woodland-pavilion_east01    
  • woodland-pavilion_south03    
  • woodland-pavilion_roof01    
  • woodland-pavilion_south01    
  • woodland-pavilion_southeast01    
  • woodland-pavilion_southwest01    
  • woodland-pavilion_internal02    
  • woodland-pavilion_east02    
  • woodland-pavilion_detail05    
  • woodland-pavilion_kitchen01    
  • woodland-pavilion_internal11    
  • woodland-pavilion_internal08    
  • woodland-pavilion_internal07    
  • woodland-pavilion_internal05    
  • woodland-pavilion_internal04    
  • woodland-pavilion_internal01    
  • woodland-pavilion_internal03    
  • woodland-pavilion_detail07    
  • woodland-pavilion_detail06    
  • woodland-pavilion_detail04    
  • woodland-pavilion_detail03_0    
  • woodland-pavilion_detail02    
  • woodland-pavilion_living01    
  • woodland-pavilion_detail01    
  • woodland-pavilion_ground-plan    
  • woodland-pavilion_long-section    
  • woodland-pavilion_side-elevation    
  • woodland-pavilion_garden-elevation    
  • woodland-pavilion_elevation_0    

This imposing late Victorian detached villa is set within a conservation area in south London.

It sits within a curved row of similar style houses that front onto a now disused railway line that has since been repurposed as a community nature trail and woodland.

The house benefits from a large garden set against the woodland backdrop but the original layout did little to address the benefits of this setting, instead placing preference on the formal reception rooms facing the street. The client looked to us to help re-engage the house with the garden.

Our proposal sought to reconfigure the layout to the back of the house and create a new extended space that would make the most of the grandeur of this Victorian setting. The reconfigured ground floor layout provides an open plan family space with three zones – cooking, relaxing and dining with a transparent fluidity between the inside.

The new extension addresses the garden utilising the same yellow London brick and flemish brick bonding as the existing house, but seeks to achieve a standalone architectural pavilion quality through an interplay of offset and contrasting volumes.

Data

  • Begun: Jan 2017
  • Completed: Dec 2017
  • Floor area: 60m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £220,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Dec 2016
  • Procurement: JCT Homeowner
  • Address: 76 Woodvale, London, United Kingdom

Professional Team