House No 6

Chris Foley Architect Ltd, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

cfa_house_no6_rear_night_emanuelis_stasaitis 

Emanuelis Stasaitis     Download Original

  • cfa_house_no6_rear_night_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_rear_day_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_front_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_before_rear_precise_3d    
  • cfa_house_no6_loft_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_kitchen_5_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_kitchen_4_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_kitchen_2_emanuelis_stasaitis    
  • cfa_house_no6_kitchen_1_emanuelis_stasaitis    
  • house_no_6_-_proposed_ground_floor_plan    
  • house_no_6_-_proposed_first_floor_plan    
  • house_no_6_-_proposed_second_floor_plan    
  • house_no_6_-_proposed_roof_plan    
  • house_no_6_-_proposed_section    
  • house_no_6_-_proposed_dormer_detail    

The transformation of a family home.

The proposals transform the previously divided kitchen, dining and living rooms into a single substantial room with large glazed doors and rooflights to provide a bright, open and contemporary living spacem which has become the focus of family life during the day and an entertaining space by night.

The rear extension is formed of bricks reclaimed from the original rear walls of the house, with a Flemish brick bond employed to make full use of all broken half bricks.

The zinc-clad side extension provides a bin store and utility room together with an east facing patent glazed roof to capture the morning sun and provide an ideal space for young family breakfasts.

The rest of the house was reconfigured to provide spaces for calm retreat while the first floor redresses the balance between bedrooms and creates a large family bathroom and access into the loft. The loft extension provides a new master bedroom suite with generous ceiling heights up to the underside of the pitched roof and a large contemporary dormer window offering wide views across the landscape of mature suburban gardens.

Throughout the house traditional proportions and materials have been used to compliment the original building and provide a contemporary aesthetic, carefully balancing the old and new within the constraints of the conservation area.

Data

  • Begun: Dec 2016
  • Completed: Nov 2017
  • Floor area: 226m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2016
  • Procurement: RIBA Domestic Building Contract 2014
  • Address: London, United Kingdom