The Bakehouse

Ivo Carew Architects, London, 2018

 

the-bakehouse-ivo-carew-architects-01 

Ivo Carew     Download Original

  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-01    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-03    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-10    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-08    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-09 (1)    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-09    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-07    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-06    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-05    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-04    
  • the-bakehouse-ivo-carew-architects-02    
  • 05-location_plan-ivo_carew    
  • 03-2f-ivo_carew    
  • 02-1f-ivo_carew    
  • 01-gf-ivo-carew    
  • 04-section-ivo_carew    

The project required adding a new roof and side extension to the former Victorian brick bakery, now used as a house.

The location of the Bakehouse is unusual because it occupies a rear interstitial site. The main body of the building is as a result entirely detached, affording the bedroom at the top of the house with views on three sides.

The architect’s design works with the historic quality of the existing building. This quality is enhanced by an approach which delves into the world of architectural ambiguity. Traces of the building’s history are left visible and are exploited for their compositional value.

New London stock brick is used on the ground floor extension, blurring the boundary with the adjacent brick buildings. The new roof extension is instead clad with glass panels to create a backdrop to the brick chimney; a defunct remnant of the bakery. These material choices belong to the London vernacular, the glass rooftop being a new form of the vernacular.

Anodised aluminium windows are inserted into new openings formed in the historic bakery building, while a large square frameless window is situated in the brick extension, bringing much-needed light into the ground floor area. In total, four types of windows are used in the project. This hybrid approach contrasts with the restrained material palette employed internally. Douglas fir is used throughout for the joinery and floorboards. A dark limestone is used for the stonework.

Data

  • Begun: Aug 2017
  • Completed: Sep 2018
  • Floor area: 104m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £208,000
  • Tender date: Apr 2017
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Peckham, London, United Kingdom

Professional Team