House for Two Writers

Campbell Cadey, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

library-house-garden-5 

Penny Wincer, Exterior and Mischa Haller (shots marked garden )     Download Original

  • library-house-garden-5    
  • oglander_garden_h_7396    
  • oglander_garden_h_7347    
  • library-house-cover    
  • library-house-garden-4    
  • library-house-garden-2    
  • library-house-external_4    
  • library-house-external_3    
  • east_dulwich_garden_h_7098    
  • library-house-pivot-door-2    
  • library-house-library-7    
  • library-house-library-6    
  • library-house-library-4    
  • library-house-library-2    
  • oglander_garden_h_6876    
  • east_dulwich_garden_h_6830    
  • east_dulwich_garden_h_7279    
  • oglander_garden_h_7388    
  • work-surface    
  • window-out-    
  • into-library    
  • library-house-pivot-door    
  • library-house_ground-floor    
  • library-house_front-elevation    
  • library-house_sectional-perspective_colour-g    
  • library-house_exploded-library-perspective_g    

This unusual house in a unique setting has provided our client with the opportunity to create a truly bespoke response to their family needs.

Set on an apex plot with a wide but shallow garden, this house had a very introverted feel with no connection to the outdoor space. The brief here was to provide additional living accommodation, but more importantly to provide a space that added interest, created views and facilitated a joyful family home.

The aim was to create a generosity of space, working to provide beautiful joinery to provide a backdrop to life while concealing the clutter of a young family and curating the elements of the home to provide a setting that reflects the character of its owners.

The new extension echoes the form of the existing street elevations but completely re-orientates the house and allows revelry in the new double height library space. The entire family space links into the library, and large format pivot doors from the kitchen open out to create views into the magical garden.

Data

  • Begun: Apr 2016
  • Completed: Aug 2017
  • Floor area: 15m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £230,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2016
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: London, United Kingdom

Professional Team