Choir Singer's House

Intervention Architecture, Birmingham, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

13a 

    Download Original

  • 13a    
  • 01    
  • 02    
  • 03    
  • 04    
  • 05    
  • 06    
  • 09    
  • 08    
  • 12    
  • 14a    
  • 11    
  • 10    
  • 07    
  • Choir Singers House_Elevation    
  • Choir Singer    
  • Choir Singers - Section    
  • Choir Singers - Site Location Plan    
  • Choir Singers - Before pic 01    
  • Choir Singers - before pic 2    
  • Choir Singers - Before pic 3    
  • Choir Singers - Before pic 4    
  • Choir Singers - Before pic 6    
  • Chior Singer    
  • Choir Singers - Initial Sketch View    

A revamped and retuned refurbishment project in Birmingham, comprising of a full width and side return extension, and interior vision, for a choir singer.

Intervention Architecture (IA) have designed and project managed from conception to completion the refurbishment and extension of an existing Victorian house in Moseley, Birmingham, to create an open plan kitchen/dining/snug/living area for a choir singer and her family.

The space was previously much narrower in format, with a small angular single storey extension added to the semi-detached property around 20 years ago. The layout was previously not able to accommodate a family dining table comfortably, with the kitchen relying upon secondary light through a window into a side passageway alley.

The proposed design creates a new contemporary family environment, addressing the clients brief to create distinct zones for eating, cooking, and relaxing with children's play areas near.

The client also wished to retain characteristics or references to the victorian heritage of the house. This has been addressed both internally and externally within the design with a modern twist on ornamentation, by adorning each of the new door entry panels on the rear elevation with recessed black anodised aluminium arches and detail reclaimed brick arches. This creates a unique and classical reference, whilst also linking the rear of the house to the Victorian era arches which are found on the front of the house.

Bespoke joinery has been designed with the kitchen, which was visioned as a Victorian blue hue, to reference the heritage period. The design creates spacious and concealed areas for food storage, with a full height larder cupboard and spice rack zones. The front cabinetry finish as a deep matt blue, contrasts with the internal lining of cabinetry as oak veneer, which references the engineered oak floorboards used throughout.

Internally, a new exposed reclaimed brick wall was formed to run the length of the rear extension to connect to the line of the original house. The warmth of the brick texture contrasts with the lighter whiter surfaces and natural wood floor. A white marble worktop was selected to enhance and reflect light on horizontal panes, a brass counter-sunk sink and tap, in addition to brass pull handles, were selected as highlighting elements to punctuate and glow amongst the light surfaces.

All lighting was selected to be harmonious and minimal, with reference to Victorian candle lights, brass fittings with glass shades were chosen to be used throughout the space as ceiling and wall lighting.

In addition to the black anodised aluminium doors to the back, and black anodised aluminium side roof light, two large roof lanterns are located each over separate zones of dining and snug, to provide soft north-light access.

To the exterior, a new garden wall and steps were created in matching reclaimed bricks as used internally, to link the outside and inside. In addition blue limestone pavers were selected for the enlarged terrace paving area, to reference the blue of the interior kitchen.

Overall, the choir singers house provides a gilded approach in adorning a budget-conscious approach to improving heritage forms to meet contemporary family living requirements.

Data

  • Begun: Dec 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 54m2
  • Sector: House
  • Total cost: £67,000
  • Funding: n/a
  • Tender date: Oct 2016
  • Procurement: JCT Minor Works with Contractors Design
  • Address: 21a Cambridge Road, Moseley , Birmingham, B13 9UE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more