Hill House, Hampstead

Avanti Architects, London, 2000


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Hill house 

Nicholas Kane (website)     Download Original

  • Hill house    
  • External view    
  • Garden front of the Hill House    
  • Level with the top of the British Telecom tower,  the new lantern offers views over south-west London    
  • View from saloon into living room with the garden beyond.  The cedar-framed sliding windows have been restored by Avanti    
  • Hill’s original staircase disappeared a long while ago.  Avanti’s replacement,  with travertine treads,  is contained in a turret on the north elevation    
  • With a sun-scoop clerestory above,  the lantern is detailed as a frameless glass case ‘hovering’ over its own terrace    
  • Avanti’s additions make the most of the exceptional views    
  • Staircase up to new lantern    
  • site plan – today    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Second floor plan    
  • Third floor plan    
  • North elevation    
  • West elevation    
  • East elevation    
  • The tiered section and green roof of the proposed house will restore the Hill House setting    
  • Original site plan    
  • Hill House before Avanti’s involvement    
  •  trial cleaning of timber panel in saloon    

Renovation of large modernist house, designed in 1930s by Oliver Hill, in a conservation area in Hampstead

The original design was informed by the individual quality of the site, one of the few undeveloped on Redington Road. On a steeply sloping site on the south-east face of Telegraph Hill, one of the highest points in London.

The work undertaken by Avanti Architects involved removal of illiterate extensions, partial rebuilding of the original house, with major repairs and the addition of two further storeys to provide more accommodation commensurate with the site value and location. The top floor, or ‘lantern’, is believed to be the highest domestic room in London.

Some original elements were restored such as the cedar-framed sliding windows on the ground floor and the decayed stone linings of the portico. Brickwork has been repaired by reusing the original material.


  • Completed: 2000
  • Floor area: 5,765m2
  • Sectors: House, Residential
  • Total cost: £1.8M
  • Address: Hill House, 87 Redington Road, Hampstead, London, NW3 7RR, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more