New Stockwell Square – Bus Stop Canopy on Binfield Road

DSDHA, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Bus Canopy 

Dennis Gilbert     Download Original

  • Bus Canopy    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Sketch, Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Future Design Concept, Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Rendered View, Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Rendered View, Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Sketch, Bus Canopy, New Stockwell Square    
  • Working Detail, Bus Canopy, New Stockwell Square    

An new bus canopy built as part of a larger masterplan for the area

As part of DSDHA’s Stockwell framework, the new bespoke bus stop canopy on Binfield Road is a catalyst for a masterplan, seeking to rebalance this busy traffic node in favour of pedestrians and cyclists.

The bus stop is the first phase of a long term strategy to regenerate this infamous and poorly maintained part of the city, providing a new well-designed public realm that, by reducing the predominance of vehicles, will favour local business and offer the opportunity for the locals to gather and hold markets and occasional events.

The shape of the bus stop’s canopy and its reflective surfaces demand attention. They act as a visual anchor, capturing the flow and movements at this busy interchange and turning it into a meeting space. They are purposely forceful, almost insisting that the passers-by lift their eyes from their smartphone screens and be present; aware of their surroundings. This attribute of the architecture might be referred to as ‘awkward’, but we see it as a contemporary form of beauty, obliging one to engage the senses in the here and now, feeling an emotional sentiment and acknowledgement of wider social issues.

Data

  • Completed: Dec 2015
  • Floor area: 18m2
  • Sectors: Transport, Landscape design, Civic, Master-planning, Public realm
  • Total cost: £44,000
  • Address: New Stockwell Square, Binfield Road, London, SW4 6TB, United Kingdom

Professional Team