University of East Anglia Bus Interchange

LSI Architects, Norwich, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

University of East Anglia Bus Interchange 

    Download Original

  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • University of East Anglia Bus Interchange    
  • Elevations    
  • General Arrangement Plan    
  • Site Plan    
  • Visualisation - University Drive    
  •  General Section Details Sheet    
  • University of East Anglia Bus Interchange Model    
  • University of East Anglia Bus Interchange Model    
  • Typical Timber Joist Infill Panel Perspectives    

A new-build bus transport interchange at the main campus bus stop at the University of East Anglia

The brief for this project was to create a bespoke, flagship bus transport interchange at the main campus bus stop at the University of East Anglia. The shelter was to be as large as possible, extremely robust, accessible and inspiring – with the aspiration that this would improve the image, and encourage further use, of public transport. In addition the solution was to be cost effective, demonstrably environmentally responsible, and repeatable at other locations on the campus.

The shelter has been designed around a repeatable ‘kit of parts’, with back to back cantilevered steel stanchions at three different angles creating a distinctive undulating roof form. The roof’s repeating double curve is created through use of closely spaced timber slats. The spine of the shelter provides space for the installation of ticket machines in the future, and also seating in the form of fixed seats and a double swing seat. The concept for the shelter was developed partly through the use of an interactive peg model which allowed the architects to test the effect of different combinations of roof angles, and visually communicate this to the client team.

The materials for the shelter were selected for their durability and sustainability. Galvanised steel was selected for the main structural elements due to its robustness, and the scope for demountability and re-use, which has been facilitated by the use of bolted connections. The folded roof is finished with a sedum layer. This has the dual benefit of improving the biodiversity locally and also providing an attractive aspect when viewed from the upper deck of a waiting bus. The ground surfacing materials reflect the client’s aspirations for use of recycled materials. The main hard surfacing contains recycled glass as aggregate and at the rear a bound rubber mulch is used for the more informal seating areas.

Data

  • Begun: Aug 2016
  • Completed: Sep 2016
  • Floor area: 54m2
  • Sector: Transport
  • Total cost: £126,000
  • Funding: Private
  • Address: University of East Anglia, Norwich Research Park, Norwich, NR47TJ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers