The Møller Centre

DSDHA, Cambridge, 2007

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

DSDHA's Deborah Saunt describes the intended effect of the building as 'melting into the landscape' 

    Download Original

  • DSDHA    
  •     
  •     
  •     
  • The reflective cladding reinterprets the building    
  •     
  •     
  •     
  • The windows and rooms were designed to optimise views both outside and through the building    
  •     
  •     
  • DSDHA used engineered timber curtain walling with flushed glazed vertical joints and pressure plates to horizontal joints    
  •     
  •     
  • Saunt says     
  •     
  • Site plan    
  • Plan    
  • Sections    
  • External wall details    

Residential management training and conference centre in Cambridge

The Møller Centre was designed for Churchill College in Cambridge, the main features of the project are a 'Collaborative Learning Environment' and Music Recital Room.

The glazed exterior of the new building complements the adjacent buildings and reflects the exceptional landscaping of Churchill College, filtering views into the interior.

Its formal simplicity allows it to be read at a number of scales relative to the neighbouring listed buildings and landscape, with an appearance of lightness in relation to the existing building and to the ground.

Internally, timber linings soften the sharp geometry extending the materiality of the trees inside. Flexible facilities transform the building for multiple functions.

Data

  • Completed: Jul 2007
  • Floor area: 708m2
  • Sector: Education
  • CO2 Emissions: 40kg/m2/year
  • Address: The Møller Centre, Management Training and Conference Centre, Storey's Way, Cambridge, CB3 0DE, United Kingdom

Professional Team