Light Filled Family Home

Granit Architects, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andrew Beasley (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The refurbishment and extension of a family home in London

The client wanted to enlarge their property to create a modern, minimal family home, filled with natural light. They also wanted to refurbish the house from top to bottom.

The design scheme opened the ground floor up, creating a large kitchen and dining room via rear and side extensions. The floor in the kitchen and extension was lowered to provide a level threshold with the garden and enable an easy connection between indoors and out.

To create a light filled space, a large L-shaped roof light was designed to sit above the kitchen and dining space. Achieving a seamless join in the glazing where the two pieces of the L shape meet was a significant challenge, both in its design, manufacture and installation.

A column was used rather than a steel across the back of the house to support the upper floors and to enable the rooflight’s dramatic change of direction. This enhances the sense of space and suggests the house is floating above the kitchen. The column was reclaimed from an old bandstand.

Full-width Crittall-style doors were added to the rear, which, with the reclaimed column and exposed brick walls give the space an industrial feel.

Throughout the house, materials have been chosen to provide modernity but with a reference to classics, such as parquet flooring in the hall and living room. The design and use of materials create a strong link from the front to the rear of the house, including full-width steps that link the hall and the sitting room to the kitchen and dining area.

Data

  • Begun: Apr 2015
  • Completed: Oct 2015
  • Floor area: 226m2
  • Sector: House
  • Total cost: £212,000
  • Funding: Mortgage
  • Tender date: Jan 2015
  • Procurement: JCT Building Contract for a Home Owner/Occupier
  • Address: 45 Wandsworth Common Westside, Wandsworth, London, SW18 2EE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers