Hillier Road

Granit Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Sections and details    
  • Existing building    
  • Hillier render    
  • Detail    

Conversion of a tired Victorian house into a contemporary family home

The brief was to refurbish a tired Victorian terraced house in South West London to create an open-plan kitchen, dining and family space as well as a landscaped garden oasis at the rear.

The refurbishment included the demolition of an existing side extension and the replacement of the existing thermally inefficient glazing with a high performance frame-less glazing system.

Minimally sized framed sliding doors accentuate the blurring of inside and outside and maximise daylight into the rear of the house. Western red cedar was used as a cladding both externally and internally to tie together these internal and external spaces, into one visually coherent living space. The front of the property and master suite were refurbished sensitively, retaining and renewing the Victorian features, which accentuate the difference between old and more modern parts of the house.

Data

  • Begun: Jun 2012
  • Completed: Nov 2012
  • Floor area: 208m2
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2012
  • Procurement: JCT Minor works via a competitive tender
  • Address: 3 Hillier Road, Battersea, London, SW11 6AX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers