Ravensbourne Road

Granit Architects, London, 2013


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Garden room 

    Download Original

  • Garden room    
  • Garden room detail    
  • Garden room detail    
  • Rear of house    
  • House from garden room    
  • Garden room from house    
  • Kitchen through sliding door    
  • Kitchen    
  • Kitchen    
  • Kitchen    
  • Kitchen and living    
  • Living    
  • Utility room    
  • Kitchen night shot    
  • Kitchen night shot    
  • Garden room night shot    
  • Rear Extension Night shot    
  • Existing rear of house    
  • Proposed Ground Floor.jpg    
  • Proposed First Floor    
  • Proposed Second Floor Plan.jpg    
  • Proposed Section AA.jpg    
  • Proposed Section BB.jpg    
  • Garden Room Ground Floor Plan.jpg    
  • Garden Room Front and Rear Elevations.jpgG    
  • Rear extension concept render     
  • Garden room concept render    
  • Garden Room Canopy Details.jpg    
  • Wall _Glazing Details.jpg    
  • Sliding Door Threshold Detail.jpg    

Refurbishment and extension of a 1930s detached house in Twickenham, to create a contemporary family home

The project's aim was to transform a badly laid out 1930s house, with a small kitchen and a weak visual connection to its rear garden. We demolished the existing conservatory and replaced it with a rendered white box, under permitted development. This was mirrored in a garden room at the rear of the garden.

Western red cedar boards were used to line the external walls and form brie-soleil on the roof of the garden room, whilst softening up the rendered walls. The walls themselves extend into and wrap around the remodelled garden to form planting beds. Internally an open plan kitchen, dining and living area is serviced by a new utility and WC.

A set of two sliding doors maximises light and views onto the garden. On upper floors we created a new master with en-suite and refurbished the rest of the house. Materials were a simple palate of ceramic tiling, timber doors and worktops, complimented with industrial style lighting.


  • Begun: Sep 2012
  • Completed: Mar 2013
  • Floor area: 210m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2012
  • Procurement: Negoiated contract
  • Address: 5 Ravensbourne Road, Twickenham, London, TW1 2DG, United Kingdom

Professional Team