Botanical Road

Prue Chiles Architects, Sheffield, 2006


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

A lead roof tops the extension 

Peter Lathey     Download Original

  • A lead roof tops the extension    
  • Rear elevation onto garden    
  • Elevation onto rear garden    
  • Warm internal finishes glow at night    
  • New entrance within the extension    
  • Before extension    
  • Connecting old and new    
  • View through to extension    
  • Looking through the glazed link    
  • Looking onto the rear garden    
  • View through to extension    
  • Timber frame during construction    
  • Looking down into the garden room    
  • Cantilevered stair orientated towards the garden    
  • New stair to basement    
  • Looking down basement stairs    
  • Remodelled bathroom    
  • Basement conversion    
  • Basement study    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Sketch extension scheme    
  • Sketch extension scheme    
  • Computer model    
  • Exploded computer model    
  • Extension development sketches    
  • Exploded perspective of internal remodelling    
  • Development montage of street view    
  • Detailed section through extension    

A contemporary addition to a dwelling within a multi-occupancy Victorian villa just outside the boundaries of the Botanical Gardens conservation area of Sheffield

The accommodation within this addition comprises an en-suite bedroom, bathroom and garden room with small en-suite to cater for visiting grandparents and other guests.

The works have been carried out over a number of phases that have included converting a basement, remodelling the kitchen and bathroom and most recently a two-storey extension.

Careful material selection was key to the conversation with the planning department but also an essential part of the client’s brief. The stone was hand chosen at the quarry site and carefully crafted by a master mason to form the curved wall that wraps around the lower portion of the building, bedding it into the ground and contrasting with the lighter timber framed construction above.

The timber frame is lined with thick layers of sheep’s wool insulation, then clad in board made from pulped timber and coated with an hydraulic lime render. The composition is capped with a lead roof, whose geometries and fine detailing lend a cathedral-like quality to the building.

Inside a double height space links the new to the existing building and allows views through to the garden at the rear of the building.


  • Begun: Aug 2005
  • Completed: Oct 2006
  • Floor area: 30m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jun 2005
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Botanical Road, Sheffield, S11 8RP, United Kingdom

Professional Team