Outhwaite House

Nissen Richards Studio, London, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Exterior 

Joakim Boren     Download Original

  • Exterior    
  • Kitchen    
  • Living room from the dining room    
  • View to garden    
  • Kitchen    
  • Dining Room    
  • Dining Room    
  • Evening exterior    
  • Existing Ground Floor Plan    
  • Proposed Ground Floor Plan    
  • Proposed First Floor Plan    
  • Proposed Rear Elevation    
  • Proposed Long Section    
  • New brickwork wall showing concealed gutter detail with pitched roof    

Refurbishment of existing domestic property

This refurbishment of a late Victorian terraced house in Hackney included the reconfiguration of the existing ground floor and a new rear extension containing kitchen and dining spaces.

With the introduction of additional permitted development rights the practice has experienced a greater freedom in the ability to infill the classic closet wing arrangement and extend across the full width of existing properties. In this instance it was able to make the new element appear as a solid masonry form that has then been hollowed out to create the new spaces within.

The use of grey brickwork to the walls and roof covering was chosen to contrast with the existing London Stock and emphasise the metamorphosis of the property. A large glazed opening that can open fully enables the rear of the house to connect directly with the garden as well as bringing additional daylight deep into the plan.

Data

  • Begun: Jun 2015
  • Completed: Jan 2016
  • Floor area: 104m2
  • Sector: House
  • Total cost: £110,069
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2015
  • Procurement: Traditional Lump Sum
  • Address: 67 Brent House Road, Hackney, London, E9 6QD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers