Long Drop

Invisible Studio, Bath, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Piers Taylor     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Composting toilet for Invisible Studio's 'Visible Studio' building

The Long Drop is a no-cost, no-impact composting toilet made for and by Invisible Studio to serve their woodland studio. It was made entirely from scavenged material, and cost nothing to build.

The principle of the toilet is that solids and urine are separated just below the seat. The urine is captured at ground level via a drainpipe, and will be used as fertilizer, as it contains nitrogen, phosphorus and potassium. The solids are captured via a series of stacked (donated) wheelie bins, and will be used as fertilizer once left for 12 months.

The toilet was designed around available material. The studwork, battens and sheet material were all left over from other projects, and are of varying sizes. The poles were cut on site, and braced with offcuts from the steel black bar bracing used on out studio. The flashing piece at the ridge was left over from when we built ‘Moonshine’ close by, and the polycarbonate for the door and the black fibre cement tiles were scavenged from skips.

Data

  • Begun: Nov 2016
  • Completed: Dec 2016
  • Floor area: 2m2
  • Sector: House
  • Funding: Private
  • Procurement: Self Build
  • Address: Invisible Studio, Bath, SN14 8AW, United Kingdom

Professional Team