Ghost Barn (Equivalent #1)

Invisible Studio, Bath, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

ghost no sign 

    Download Original

  • ghost no sign    
  • Ghost Barn Piers Taylor 1    
  • IMG_5777    
  • IMG_7661    
  • IMG_8641    
  • Ghost Barn Piers Taylor 2    
  • IMG_0109    
  • Ghost Barn Piers Taylor 14    
  • IMG_2672    
  • IMG_8448l    
  • Ghost Barn Piers Taylor 5    
  • IMG_0466    
  • Ghost Barn Piers Taylor 16    
  • Ghost Barn Piers Taylor 15    
  • Ghost Barn Piers Taylor 12    
  • Ghost Barn Piers Taylor 4    
  • IMG_8879    
  • IMG_8417    
  • IMG_0389    
  • IMG_7660    
  • Ghost Barn Piers Taylor 3    
  • Ghost Barn Piers Taylor 9    
  • Ghost Barn Piers Taylor 10    
  • IMG_6762    
  • IMG_6761    
  • IMG_6760    
  • IMG_0101    
  • IMG_1924    
  • IMG_2417    
  • IMG_3896    
  • IMG_5685    
  • IMG_7183    

Fabrication and prototyping workshop for Invisible Studio

A new prototyping workshop built for and by Invisible Studio, built to complement our woodland studio, using our own unseasoned Spruce timber, grown and milled on site. The building will be use for full scale making projects undertaken by the studio, and for the design/make workshops that Invisible Studio organise, including the annual Studio in the Woods.

The project is the first of a series of ‘equivalent’ projects that use same-section timber, grown and milled on site from a glut of Spruce that was extracted as part of the forest management plan for the woodland that Invisible Studio operate and manage.

The Ghost Barn uses 5 x 2″ timber for everything, and was an exercise in constructional efficiency, taking less than 2 weeks from start to finish. The project also relates to Invisible Studio founder Piers Taylor’s PhD topic exploring contingencies that emerge through incorporating making in to design. This project, again, had minimal drawings – leaving much to be determined in an ad-hoc way by the build team.

The project is clad in impact resistant fibreglass and corrugated steel, consciously reflecting the local agricultural sheds that exist locally, giving the project an ambiguity that allows it to appear simultaneously familiar, yet extraordinary, straddling a line that allows it to appear sometimes like a farmer's barn, and sometimes a more self consciously 'designed' artefact.

Data

  • Completed: 2017
  • Floor area: 40m2
  • Total cost: £5,000
  • Funding: Private
  • Procurement: Self Build
  • Address: Invisible Studio, Bath, SN14 8AW, United Kingdom

Professional Team