Tolley Cottage Garden Building

Nash Partnership, Bath, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Sarah Jarvis     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A new single-storey building, and external paved seating area to be used as a home office and retreat

Located on the banks of the Kennet and Avon Canal, above the city of Bath, this simple garden building was designed to replace a dilapidated timber building in the garden of the early 19th century Tolley Cottage.

The existing timber building was replaced with a new single-storey structure, and external paved seating area, to be used as a home office and retreat for the house’s owners to enjoy the garden, canal and city views.

With Tolley Cottage being Grade II-listed, within a conservation area and the World Heritage Site of Bath, and the building sited above a public sewer and storm water culvert, several consents and permissions were obtained for the project.

Tolley Cottage was originally a ticket office for the canal, and the new building was constructed to reflect this former history and the variety of building forms along this stretch of the canal. The design of the simple building form and the selection of natural materials ensure the building sits comfortably within the garden and wider canal context.

The new building was constructed of oak frame with infill timber frame panels clad with natural rubble Bathstone to the garden aspect, and render to the hidden rear elevation. Large sliding folding doors to the south west corner open the internal space up to the garden.

The low mono-pitched wrap-around zinc-clad roof and high level frameless glazing at each end was designed to improve the building’s headroom while minimising the visual the impact on the garden, cottage, and canal.

The garden around the terrace and the canal bank was planted at a density and height to allow views of the canal and Bath, while providing privacy from canal and tow path users.

The result is a simple, light and airy retreat and office space, with wonderful views across Bath.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 13m2
  • Sector: House
  • Total cost: £74,243
  • Funding: Private funding
  • Tender date: Dec 2014
  • Procurement: Contract - JCT Building Contract for a Home Owner/Occupier who has appointed a consultant to oversee the work.
  • Address: 23 Sydney Buildings, Bath, BA2 6BZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers