Invisible Studio

Invisible Studio, Bath, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andy Matthews     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A new woodland studio for architects practice Invisible Studio

The building was constructed with unskilled but paid labour using untreated and unseasoned timber.

All the wood was milled over the two days that a mobile saw was hired for, and the kit of parts was the trees standing on the site, with no other timber used. The wood that was milled at the end of this period was just enough to partially clad the studio.

The footings were mixed by hand and designed to be as minimal as possible, and the project was scaffolded with timber that was ultimately used for the bridge and the floor, negating the need for expensive scaffold hire.

Elsewhere, the windows were scavenged from a skip, and the floor paint was from a batch left over from another project Invisible Studio had worked on. All of the boarding was the cheapest possible grade, and the insulation was carefully pieced together from off-cuts. Heating is provided by waste wood from the woodland, and water from the roof feeds into an attenuation pond that forms a natural habitat.

The result is an enclosed space accessed via a bridge from a slope, sitting above an open workshop for the practice to make full-scale models.

Data

  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 55m2
  • Total cost: £15,000
  • Address: Bath, United Kingdom

Professional Team