Islington Maisonette

Larissa Johnston Architects, LONDON, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Rory Gardiner     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Lower Ground Floor Plan Before    
  • Lower Ground Floor Plan    
  • Upper Ground Floor Plan Before    
  • Upper Ground Floor Plan After    
  • Section Before    
  • Section After    
  • Rear Elevation Before    
  • Rear Elevation After    
  •     

Refurbishment and extension of a Victorian maisonette in a conservation area in Islington

This Victorian maisonette has been reconfigured and extended, to convert a previously dark, segmented property into a light, spacious and modern family home.

One of the key issues with the property previously, was that the living spaces lacked any connection with the rear external courtyard which felt detached and unusable.

Consequently the bedrooms have been relocated from the lower to the upper floor, and the kitchen, living and dining areas are moved to the lower floor to enjoy a direct relationship with the courtyard garden.

The property has been extended to the rear with large glazed sliding doors and a continuous floor surface ensuring a seamless relationship between internal and external space.

The lower level is made open plan to maximise the sense of spaciousness. To achieve clean lines, all of the new supporting steelwork is fully concealed within the thickness of the building fabric.

Inserted within the large open plan space is a compact and efficient plywood ‘box’ which incorporates a fitted kitchen, staircase, storage, and a desk with adjacent shelving. A utility room and cloakroom are neatly tucked beneath the stairs.

The ‘box’ also serves to conceal the lowered floor level of the study area /half landing, which could not be raised due to the configuration of the property above. This allows for a continuous high ceiling soffit throughout the main space.

Natural materials comprising timber, plywood, stainless steel, polished concrete and white plaster are used throughout. The restrained nature of the material palette complements the simplicity of the spaces.

The white rendered facade of the extension provides continuity with the internal white plaster. It also responds to the existing context of adjacent houses which have retained their original white rendered base below the brickwork.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: Feb 2016
  • Floor area: 101m2
  • Sector: House
  • Total cost: £195,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Nov 2014
  • Procurement: JCT Minor Works 2011
  • Address: 49b Morton Road , LONDON, N1 3BG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers