Whitehill Farm

Hampson Williams Architects, Dunstable, 2016

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Agnese Sanvito (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Internal refurbishment a Grade II-listed 17th century stables and farmhouse

Richard and Amal bought the listed 17th century farmhouse, and attached barn in 2007. In 2014 Richard contacted the practice to see how the farmhouse could be adapted to modern family living with two young children whilst maintaining the history.

After a year of discussions and negotiations, a meeting was held with Bedfordshire Planning & Conservation officers, the architects and the heritage consultant. It was agreed to allow the opening up of views through the house into the barn, helping to connect the existing isolated living space with the kitchen. This was achieved by changing the direction of the staircase and raising the 1990s floor level in the end section of the barn, helping to simplify the space, with additional conservation roof lights added to give more light.

The original brickwork and timber beams were retained, the plasterwork was repainted and all new interventions were light and minimal creating a backdrop to the history and in order to maximise the light. The central area of the barn space was left for the island kitchen unit, housed in a simple white box. At the far end of the barn a snug was formed, with a modern log burning stove.

The spaces were tied together with a solid white timber floor which was imported from Denmark.

New lighting was carefully designed to enhance the spaces and help link the historical timber and minimal backdrop.

Data

  • Completed: Mar 2016
  • Floor area: 83m2
  • Sector: House
  • Total cost: £121,000
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: Whitehill Farm, Sewell Lane, Dunstable, LU6 1RP, United Kingdom

Professional Team