Craig and Siobhan's Place

Alexander Owen Architecture, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

TOM ST. AUBYN PHOTOGRAPHY     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A single storey rear extension and kitchen refurbishment to a mid-terrace Victorian property

Craig and Siobhan wanted just a little more space for their home, which would be connected both to the kitchen as well as the garden, bring in more much natural light, and include a dining area for the family.

From the outset they had expressed a preference for a modest rear extension only, as they felt that they could achieve the additional space they needed without building into the side return, which also meant they could retain this as functional external space.

Craig and Siobhan’s ‘restraint’ in this regard is closely linked to the fact that they choose not to have a car, and as a family prefer to cycle, the bikes for which are housed in the side return.

Natural light, materiality, as well as functionality were key aspirations for the new space. Due to the small footprint of the new build element, additional side and roof windows were crucial in creating a brighter, more airy feel in the kitchen/dining space. Along with inbuilt furniture, concealed storage also became a key aspect of the design.

A key principle of the design intent was to clearly define the kitchen area from the dining space and we wanted to achieve this through materiality. We used exposed timber in the dining area roof in a net formation and proportioned a rooflight and interior lighting to the grid. In the kitchen brick-slips were used as a backdrop to dark timber kitchen units. The light coloured flooring allows these materials to come to the fore whilst leading your eye through the kitchen to the garden.

Externally we installed a small copper canopy to frame the new mono-slide door system and window. This door-set was facilitated by a small cantilever which together with a flush drainage detail, seamlessly links a restrained patio with the new dining area. The mix of copper, brick, timber, and pastel surfaces hopefully provides the rich, bright, and textured palette the clients aspired to, whilst the new glazing floods the space with natural light.

Data

  • Begun: Mar 2015
  • Completed: Sep 2015
  • Floor area: 10m2
  • Sector: House
  • Total cost: £70,000
  • Tender date: Feb 2015
  • Procurement: TBC
  • CO2 Emissions: -kg/m2/year
  • Address: 12 Hydethorpe Road, London, SW12 0JD, United Kingdom

Professional Team

Suppliers