Benson House

Checa Romero Architects, London , 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing Plan    
  • Proposed Plan    
  •     

The redesign of a three-bedroom former council flat

Checa Romero Architects were instructed to redesign the interior of this three bedroom flat within a Grade 2-listed building in Shoreditch's Arnold Circus.

The client was keen to reinstate the original character of this property that was sadly lost during a refurbishment in the 1960’s whilst also making better use of valuable idle space.

Seeking to make the best use of the rare dual aspect natural light that this property benefits from, the internal design was led by the positioning of the windows.

Careful design meant that every room now has at least one large window whilst still achieving three double bedrooms, two bathrooms and a large kitchen, dining, socialising area.

Exposing original cast iron pipes and part of the original brickwork were simple ways to reintroduce this building’s history. Modern production methods was set aside in favour of handcrafting with natural materials.

Old floorboards were laid throughout alongside the white concrete cast on site in the bathrooms. The new copper door handles and kitchen work top, indirect lighting and steel elements add to the tactile warmth of this home whilst knitting effortlessly into its reclaimed past.

Data

  • Begun: Oct 2014
  • Completed: Jun 2015
  • Floor area: 80m2
  • Sector: House
  • Total cost: £60,000
  • Procurement: JCT Design and build
  • Address: Benson House , The Boundary Estate, Arnold Circus , London , E2 7HH , United Kingdom

Professional Team