Contemporary lean-to

Doma Architects, Harrogate , 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Doma Architects     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Existing Floor plans    
  • Floor plans    
  • Elevations    
  • Extension plan    
  • Section    
  • Section 2    
  •     
  • Concept    
  • Design developmen    
  • Construction    
  • Detail    

Extension to house a new access stair to newly reconfigured basement rooms in a Victorian house

The property forms one half of a large Victorian semi detached property in Harrogate conservation area.

Doma Architects designed a small extension to enclose a new stair that provides safe access from the ground floor kitchen and dining areas of a large semi detached Victorian house to its basement and garden, which were previously accessed only via external steps.

The proposal also opens up the previously dark and redundant lower ground floor rooms to the garden providing a visual link between the two, allowing the young children to play safely in the garden whilst being watched from inside.

The extension provides a contemporary and dynamic take on a traditional lean to. It refers to the overhanging soffit/eaves details of the existing house with the glazed wall framed in a crisply detailed overhanging soffit.

The extension is clad in slate grey fibre cement cladding providing a contemporary reference to the slates of the existing roof.

Data

  • Begun: Jan 2015
  • Completed: Apr 2015
  • Floor area: 66m2
  • Sector: House
  • Total cost: £101,800
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract 2011
  • Address: 1 West End Avenue, Harrogate , HG2 9BX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers