320 Kilburn Lane

Studio McLeod, London, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

First floor garden 

Lawrence Carlos (website)     Download Original

  • First floor garden    
  • Rear View    
  • First floor garden    
  • Rear courtyard    
  • First floor garden    
  • Street elevation    
  • Entrance hall with sliding staircase    
  • Sliding staircase for hidden motorcycle storage    
  • Entrance hall with sliding staircase    
  • Landing    
  • Landing with framed view to studio and stairs to flat    
  • Landing with framed view to studio    
  • Studio showing panelled wall and gold formica skylight    
  • Studio looking to courtyard    
  • Studio showing clerestory glazing    
  • Studio storage    
  • Studio meeting area with custom pullout TV bracket allowing doors to close behind TV    
  • Materials detail    
  • Studio in use    
  • Studio in use    
  • Woodburning stove    
  • Studio view from courtyard    
  • WC with 82 drawers and original outside WC cistern modified into washbasin     
  • Previous Existing Ground Floor Plan    
  • Previous Existing First Floor Plan    
  • New Ground Floor Plan    
  • New First Floor Plan    
  • New Rear Elevation and Section AA    
  • New Section BB    
  • Layout of Brick Floor    
  • Detail    

Remodelling and extension of Victorian terrace property for an architect’s studio below an existing flat

Clients Lyndsay and Duncan McLeod were looking to create a workspace on the ground floor of their property, below their flat.

The aim was to create an office that didn’t feel like an office; a surprising space full of natural light, a sense of fun and places to hide motorcycles
isual and spatial connections between home and work had to be carefully balanced.

The studio is south facing with a rear courtyard. Clerestory glazing allows sunlight to hit curved oak panelled walls rather than people’s heads. The glazing provides a balustrade for a first floor garden where, in the evening, lights in the studio can dramatically illuminate the garden above.

Raw materials and a wood burning stove offset high-tech office paraphernalia. The original wall configuration is recorded in the layout of the brick floor. Four motorcycles are hidden in the studio, one of which is under a secret sliding staircase.

Data

  • Completed: Sep 2015
  • Floor area: 63m2
  • Sectors: Office, House
  • Total cost: £94,500
  • Address: The Studio, 320 Kilburn Lane, London, W9 3EF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more