Richmond House

AR Design Studio, Hartley, Wintney, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Martin Gardner (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First Floor Plan    
  • Section    
  • North Elevation    
  • South Elevation    
  • Frameless Glass Panel    
  • Frameless Glass Panel     
  • Glass Link Roof    
  • Glass Link    
  • Box Window    
  • Pitched, Flat Roof Junction    
  • Rooflight    
  • Sliding door header and parapet    

Re‐design and extend the property to introduce a new master bedroom, walk‐in wardrobe, large living space and a kitchen with strong links to the garden.

Richmond House was a small and unattractive 4 bed house; it was built from London stock in a neo-Georgian style. The clients’ instructed AR Design Studio to re‐design and extend the property and the brief was to introduce a new master bedroom, a walk-in wardrobe, a large living space and a kitchen with strong links to the garden.

Discussions with the planners at the start of the design process proved that any extension to the building was going to be tricky; their opinion was that any visual impact to the street scene was likely to be detrimental to the area. Regular discussions with the local planning authority ensured that an acceptable scheme was developed with the planner; a way that AR like to work to ensure approval.

AR proposed a vertical tower element to the side of the existing building which would house a utility room on the ground floor and the new master bedroom on the first floor. The nature of the vertical element subconsciously lifts one and improves mental well‐being when sleeping.

The case officer suggested that the new tower should be in brick to match the existing property. Using the same material helped link the two elements. The tower is connected to the existing by a glass link which helps set a clear definition between the new and old whilst bringing light into the building.

A single storey extension at the rear of the house provided a large open‐plan kitchen, dining and living space. This creates a light and airy space for the owners to live and gives Dylan, the dog, plenty of space to run around. The external façade is clad in tessellated fibre‐cement cladding and sets a contemporary geometry. The horizontal, dominant and grounded nature of the extension is offset by the expanse of sliding glazing, which opens to create a space that blurs the boundary between inside and out.

A steel, timber and glass stair leads you up to the first floor which now houses the master suit as well as two re‐modelled further bedrooms and family bathroom.

Data

  • Begun: Apr 2014
  • Completed: Aug 2015
  • Floor area: 135m2
  • Sector: House
  • Total cost: £225,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2014
  • Procurement: Traditional
  • CO2 Emissions: 30.57kg/m2/year
  • Address: Richmond House, West Green Road, Hartley, Wintney, RG27 8RE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more