The White Building

David Kohn Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Will Pryce (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Cross section    
  • Long section    
  • East elevation    
  • South elevation    
  • Café unfolded    
  • Axonometric    
  • Montage    
  • DKA_147_Dwg_10_Detail_A.pdf    

Refurbishment and conversion of a derelict 1950s warehouse in Hackney Wick into a new cultural centre incorporating studios, café, events and gallery space

Sat on the canal opposite the Olympic Park the derelict warehouse has been converted into an arts space for the arts and education charity SPACE Studios.

The building provides affordable studio space for artists and small businesses, a café and microbrewery with canalside seating, upgraded public realm, a flexible event space offering views of the Olympic Stadium and gallery space.

At ground floor level, carefully set-out blockwork walls give a cost-effective sense of permanence and the placement of steel-framed windows makes the interior feel like an outdoor space, an urban courtyard.

The new internal glazing echoes the existing exterior fenestration, reinforcing the idea of continuity between the canal side public spaces and the interiors. The ground floor was opened up to the canalside and Queen’s Yard to create a light-filled interior with visual and physical connections through the building.

At first floor level, red string netting supporting sheep’s wool insulation is strung between the existing red steel trusses. As a result, the first floor rooms are given new decorative vaulted ceilings and improved energy performance whilst retaining exposed structure and avoiding disturbance to the existing asbestos roof.

Five new entrances were created that allow the building to be used in a variety of different configurations, and external works included connecting the canalside to White Post Lane with new wide steps doubling up as auditorium seating.

Data

  • Begun: Feb 2012
  • Completed: May 2012
  • Floor area: 695m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £550,000
  • Tender date: Dec 2011
  • Procurement: Traditional
  • Address: The White Building, Unit 7 Queens Yard, White Post Lane, London, E9 5EN, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more