Clerkenwell Loft

Inside Out Architecture, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jim Stephenson (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

An apartment within a residential block with an industrial aesthetic

The existing building had an intriguingly tactile industrial structure, with exposed concrete beams throughout its interior. These original structural elements proved far more captivating than the apartment’s existing interior, and the architect's subsequent intervention sought to enhance their prominence.

Work began by stripping the old apartment back to its basic shell and exposing the dramatic geometry of the concrete beams. A number of spaces were then inserted into this hollow shell in the form of numerous bespoke joinery pieces.

Designed with a light touch and simple smooth finishes these joinery inserts stopped short of the overhead beams, expressed as something secondary to the structure. The actual partitions were set back at high level to align with concrete beam junctions. This enabled the creation of a suitable layout in plan while ensuring that full acoustic separation was achieved in a way that respected the complex soffit geometry. Despite their simple expression, the joinery pieces house a wealth of concealed functions including fold out beds, integrated radiators, storage units, kitchen appliances, glazed screens, curtain recesses, sliding partitions and the entire family bathroom.

In the living area a bespoke island kitchen provides a focal point for activity within a large open plan space. A suspended aluminium profile provides functional downlighting while simultaneously uplighting the concrete soffit to create a comfortable warm atmosphere, giving the clients the flexibility they require.

In combination, the project’s lighting, tones and textures collude to create a series of tranquil domestic spaces amid the bustle of central London.

Data

  • Begun: Aug 2012
  • Completed: Jan 2013
  • Floor area: 263m2
  • Total cost: £230,000
  • Tender date: Jul 2012
  • Address: 10 Warner House, Clerkenwell, London, EC1R 5ER, United Kingdom

Professional Team