New Concordia Wharf

Inside Out Architecture, London , 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jim Stephenson (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A 19th-century Grade II-listed warehouse apartment stripped back to its original features

The practice was asked to reconfigure the historical space in New Concordia Wharf into a more modern and organised layout. The result is a space where new insertions respect and interlock with the captivating features of the old.

Key to the design was flexibility of space and by locating the core services along a functional spine, it creates a natural division between the living and sleeping areas. By incorporating sliding architrave-free doors, this central partition appears offset from the external shell, allowing the brick to run seamlessly through the division. The resultant open plan living area places the existing cruciform cast iron columns at the center of the space, which serve to sensitively define the proportions of the kitchen, dining and living room - all of which benefit from the generous natural light that enters the space.

In order to leave the timber and brick untouched, the services and lighting were incorporated into the steel boxing and partitions. The new crisp walls appear suspended off the light sheen of the concrete floor.

Embedded in the new partitions are the bespoke joinery pieces that serve to cleverly conceal the more chaotic elements of the kitchen, entertainment and study spaces. The light grey joinery references the cast iron fittings and ensures they do not detract from the rich and tactile quality of the brick and timber.

The kitchen island’s concrete countertop blends with the concrete screed floor in order to diminish its presence in the open plan space. The kitchen elements are concealed within the joinery, allowing the living space as a whole to remain uncluttered.

Data

  • Completed: Oct 2013
  • Floor area: 108m2
  • Sector: House
  • Total cost: £155,000
  • Tender date: Sep 2010
  • Address: 73 New Concordia Wharf, London , SE1 2BB, United Kingdom

Professional Team