Brick House

vPPR Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Dining Table 

Sara Moiola (website)     Download Original

  • Dining Table    
  • Void Above Dining Table    
  • Brick Triangle    
  • Shelving on Chimney Breast    
  • Kitchen    
  • View from Skylight    
  • Second Bedroom and Stairs to Garden    
  • Brick Tiles in Bathroom    
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Renovation of two bedroom flat in London

Situated along a terraced street, this project consists of a full renovation and reconfiguration of an upper floor flat.

Transformed from a neglected, poorly lit series of small rooms, the now spacious and bright open-plan interior is defined by two double height spaces.

Key works include: opening up the former loft above the living areas to create a new mezzanine bedroom with dramatic voids on either side; and a new large skylight over the kitchen void, flooding the space with daylight and framing the stunning view to the landscape.

The detail strategy involves exposing original architectural features, and re-interpreting them with contemporary elements: the brick walls, which are exposed in distinctive triangular areas recalling the former loft space, are echoed by white ceramic brick-shaped tiles in the new kitchen and bathroom; additionally, the exposed timber floorboards in the communal areas contrast with the white floor of the new staircase.

Data

  • Begun: Jan 2014
  • Completed: Jun 2014
  • Floor area: 66m2
  • Sector: House
  • Total cost: £70,000
  • Tender date: Dec 2013
  • Address: Lewisham, London, SE13, United Kingdom

Professional Team