Writer's Room

MEB Design, Oxford, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Njuguna/ Simon Beaumont-Orr     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A contemporary two- storey extension with conservatory and media room

The client's brief was to have a contemporary design that expressed its structure honestly.

The Writer's Room was proposed as an open conservatory-like space to the upper floor level and a media room to the lower ground floor that can be converted into an en-suite guest wing.

Externally the extension is built with a complementing brick colour and bond as well as reconstituted/cast stone banding and edge details to match the existing Victorian semi-detached townhouse details.

The proposed extension relies on a sturdy steel frame that supports the beam and block upper ground floors, roof glazing and the external brickwork to the upper ground floors. This gives the appearance of a traditional construction with clerestory glazing elements and large glazed areas.

Data

  • Begun: Nov 2013
  • Completed: Aug 2014
  • Floor area: 72m2
  • Sector: House
  • Total cost: £183,592
  • Funding: Private
  • Tender date: Aug 2013
  • Procurement: JCT ‘Minor Works Building Contract – with Contractor’s Design’ (MWD) 2011 Revision.
  • Address: Leckford Road, Oxford, OX, United Kingdom

Professional Team