Broomwood Road

Giles Pike Architects, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Marcus Peel (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Extension and refurbishment of a double fronted house in Wandsworth.

For this double-fronted property in Battersea, the architect transformed the entire ground floor, creating a versatile layout that could be divided with sliding pocket doors or opened up for maximum views from front to back of the house.

The new rear extension brings uniformity to the irregular and asymmetric southern façade, by introducing a regular rhythm of sliding folding doors and tilt-turn windows.

Timber framed glazing and a timber veneered kitchen reflect the client's desire to be sustainable by using natural, locally sourced materials, as well as solar panels installed on the roof to power the hot water and electric underfloor heating.

Other design features include fixed corner glazing through the introduction of a concealed steel cantilevered beam, which allows the afternoon light to fully penetrate the kitchen area. Finally, an exposed brickwork wall runs from the interior dining room out to the garden, connecting the internal and external spaces seamlessly.

Data

  • Begun: May 2013
  • Completed: Oct 2013
  • Floor area: 160m2
  • Sector: House
  • Total cost: £207,244
  • Funding: Privately funded
  • Tender date: Mar 2013
  • Procurement: JCT Minor Works Contract
  • Address: 89 Broomwood Road, London, SW11 6JT, United Kingdom

Professional Team

Suppliers