The Ashes Folly

Richard Hopkinson, Hadlow, Kent, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Alan Williams (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

The refurbishment and extension to a Victorian farm manager's house, providing additional accommodation for the owners and their visitors

The Folly provides additional accommodation for visitors or returning family. The design provides aspects that were missing from the original house: an attic and a cellar.

The scheme provides, an edge to the hamlet, a reading room to maximise the views to the south, water features, an external eating area, a garden room, shelter from the main road, a visual connection across the whole site width and a link down the axis of the site to a mature apple tree.

The materials and form are chosen to relate to the local vernacular whilst being crisp and modern in character and detailing. The upper room is finished in plywood under an asymmetric roof and the garden room finished in fair face brick to distinguish it from the Victorian house.

Data

  • Begun: Jun 2013
  • Completed: Oct 2014
  • Floor area: 70m2
  • Sector: House
  • Total cost: £240,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2013
  • Procurement: Direct contracts managed by RHA
  • Address: The Ashes, Tonbridge Road, Hadlow, Kent, TN11 0AS, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Sika Sarnafil

Sarnafil is the UK’s market-leading single ply roofing system for new and refurbishment projects

Find out more