Malbrook House

Tigg Coll Architects, London, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andy Matthews (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

A large glazed extension to a Victorian house

This contemporary extension was added to a late Victorian house in Putney, South west London to create a pavilion neatly linking house and garden elements.

The faceted shape of the extension subtly mimics the roofscape of the main house in contemporary materials and form and therefore avoiding being too blunt and predictable.

The glazing design frames views out onto the garden, whilst at the same time relating to the position of the sun throughout the day, resulting in a nuanced play of solid and void rather than just an elevation of pure glass.

The sliding mechanism of the doors works with the cantilevered roof, to allow the doors to slide back and be hidden in secret pockets between two leaves of brickwork on adjacent walls to completely open up the corner. his brickwork was continued round in the flush floor and soffit details to emphasize and frame the threshold.

Data

  • Begun: Nov 2013
  • Completed: Jul 2014
  • Floor area: 27m2
  • Sector: House
  • Total cost: £150,600
  • Procurement: Traditional with JCT MWD 11
  • Address: Malbrook Road, Putney, London, SW15 6UF, United Kingdom

Professional Team

Suppliers