Sebastian House

Paul Archer Design, London, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Sebastian House view towards main house 

Paul Archer (website)     Download Original

  • Sebastian House view towards main house    
  • View towards Victorian workshop    
  • Glass link courtyard     
  • Sebastian House    
  • Internal area of glass link     
  • 3D_Sebastian House    
  • Section_after    
  • Ground Floor_after    
  • Ground Floor_before    
  • Detail A Sebastian House     
  • Detail B Sebastian House    

A glazed link between a grade II-listed Georgian terrace and a Victorian warehouse

The architect has created a new link entirely in glass.

The glass roof panels are supported by the glass wall sections.

The original garden wall has been lined with insulation, and forms one side of the corridor.

The original terracotta black and red floor tiles were carefully removed and reclaimed - with matching tiles sourced to mix in with and to replace damaged tiles. A new slab was cast incorporating underfloor heating, and the tiles put back down.

A rainwater channel has been hidden in the tiles, just below the glass, to ensure a seamless transition from inside to outside.

The glass is of double film 'heat mirror' type, giving a thermal performance of an insulated wall. The space is fully heated but with very little heat loss.

Data

  • Begun: Feb 2013
  • Completed: Jul 2013
  • Floor area: 9m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £75,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jan 2013
  • Procurement: Minor Works Building Contract with contractors design 2011
  • Address: Sebastian Street, London, EC1V 0HE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

SAS International

SAS International is a British manufacturer of interior products

Find out more