Wrong House

Matheson Whiteley, London, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Maris Mezulis (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • MW_072_D_550    

Two-storey side extension to a semi-detached Victorian townhouse in a conservation area

Wrong House is the extension to a semi-detached Victorian townhouse within the Victoria Park Conservation Area in East London. The proportions, materials and detailing of the project are developed to form an appropriate setting for Edward Charles Hakewill’s Grade II* Gothic revival church, St John of Jerusalem (1848) which lies immediately to the West.

The project provides a workshop and ensuite bedroom within a wedge shaped volume derived from the unusual geometry of the site. The facade of the new volume is set back from the street and follows the curve of Lauriston Road. This creates a subservient relationship with the original house, while at the same time establishing an independent identity within the wider context.

The project adopts a London approach of monolithic construction, emphasising volume and material continuity in relation to the house. A thin black mineral wash unifies the brickwork.

Data

  • Begun: Oct 2016
  • Completed: Mar 2017
  • Floor area: 30m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £93,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Jul 2016
  • Procurement: JCT Minor Works
  • Address: 33 Lauriston Road, London, E9 7EY, United Kingdom

Professional Team