Wedge House

SOUP Architects, Surrey, 2013

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Andy Matthews Photography (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section    
  • South elevation    
  • Section detail    
  • Section detail    

Cedar-clad home in the back garden of a suburban house in Thames Ditton, Surrey

Built along the boundary wall at the base of the house’s existing garden, the new four-bedroom home is orientated to minimise overlooking from an apartment development to the east while maximizing afternoon sunlight.

The first floor of the house is clad with vertical western red cedar battens above a lower storey of finished with dark grey smooth render. Internally the use of a dark american walnut, polished concrete, with an off-white wall finish aims to gives the project a ‘warm material richness’.

The sustainable building has a ‘highly insulated’ fabric and an integrated heat recovery ventilation system along with solar water panels and a rain-water harvesting system.

Data

  • Begun: Sep 2011
  • Completed: Sep 2013
  • Sector: House
  • Procurement: JCT Intermediate Building Contract with Contractor Design
  • Address: Wedge House, Thames Ditton, Surrey, KT7 0LQ, United Kingdom

Professional Team