Esher House

Groves Natcheva Architects, Walton-on-Thames, 2014

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  •     

A family home in Esher, Surrey

Blue bricks, concrete and mahogany make up the palette chosen for this modest family home, set in a garden in Esher, Surrey.

The colours of the facade have been chosen to offset the green of the surrounding landscape.

The house was designed for a product designer and his young family.

It consists of two elements, a triple-height cube volume housing the living spaces and a long, single-storey block where the bedrooms sit low, overlooking the garden.

The orientation of the house is set to catch the sun at particular times of day; mornings see the bedroom terraces flooded with light and in the afternoons this moves to the living room and dining room terrace.

Internally, the in-situ concrete walls and parts of the timber structure, have been left exposed. They are set off against the polished concrete floor and immaculate timber joinery to create a dynamic feel to the spaces and connect the interior with the roughness of nature outside, seen in the garden beyond.

Data

  • Completed: Oct 2014
  • Floor area: 146m2
  • Sector: House
  • Total cost: £205,000
  • Address: 91 Franklyn Road, Walton-on-Thames, KT12 2LQ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers