The Studios

SOUP Architects, Suffolk, 2015

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Peter Cook     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     

Two new multi use studios within a mature landscaped garden on an existing residential plot

The twinned studios are located remotely from the main house and configured to create a tranquil, contemplative space in the garden.

The practice's design approach takes advantage of the existing site topography, orientation and mature planting to utilize the natural daylight, minimize the impact of direct sunlight, reduce the visual impact to the surrounding area and create beautifully framed views of the ever changing gardens and sky. The clients wanted the buildings to be experienced as part of the journey through the gardens.

The brief from the client was to create two 40 and 60sqm multi-functional studio spaces set within the existing landscape and replacing an existing dilapidated workshop and garage. The existing site topography was to remain unchanged with the concept of the studios seemingly touching the ground lightly. With the studios conceived as being a retreat, the approach to them being low maintenance was also key to fulfilling the brief.

Low energy consumption is achieved through the use of a high level of insulation and the incorporation of electrical panel heaters that are only in operation when the buildings are in use. All rainwater is diverted into to the existing balance pond.

The building fabric is formed from a thermally efficient timber and steel framed construction. Internally the Studios are finished with robust painted chipboard linings and externally with corrugated fibre cement board. Historically our client’s family is deeply routed in the supply and construction of corrugated iron buildings of the early 1900’s such as churches, isolation hospitals, huts and this is referenced with the use of the corrugated panels that also relate the studios contextually to the many agricultural outbuildings in the area and create a modern vernacular language.

Data

  • Begun: Jun 2014
  • Completed: Feb 2015
  • Floor area: 100m2
  • Sector: Arts and culture
  • Total cost: £174,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Apr 2014
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with Contractors design 2011
  • Address: Aldeburgh, Suffolk, IP16 4QN, United Kingdom

Professional Team