Oatlands Close

SOUP Architects, Weybridge, 2017

 

Oatlands Interior 

Andy Matthews (website)     Download Original

  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Exterior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Studio Exterior    
  • Oatlands Exterior    
  • Oatlands Exterior    
  • Otlands Exterior    
  • Oatlands Exterior    
  • Oatlands Interior    
  • Oatlands Dusk Exterior    
  • Oatlands Night Exterior    
  • Oatlands Night Exterior    
  • Oatlands Night Exterior    
  • Oatlands Night Exterior    
  • Oatlands Existing    
  • Ground Floor Plan    
  • First Floor Plan    
  • Sketch Site Analysis    
  • Sketch Section    
  • Detail Section    

Refurbishment and extension to existing residential property.

We were asked to look at renovating and extending an existing 4-bedroom house on a long north/south axis site in Surrey. The existing house had a very poor connection to a fantastic rear garden. The plot is on the bend of the road and makes the house sit at an angle to the long rear garden, which for us created an interesting dynamic and great opportunity.

Our approach has been to stretch a new ground floor extension across the width of the site, maximising the space to the east as it opens up into the garden. A new lower garden studio has been set in to the garden to create a stand-alone workspace, giving a different perspective and orientation to the main house. A new main bedroom has then been added at first floor level, set back from the edge to maintain privacy from below and linked into the retained circulation.

A new extensive planting scheme has been incorporated into the new works to soften the new buildings into the extended garden. The new buildings have been constructed from a contrasting light grey brick, with sedum roofs to the studio and ground floor extensions softening the house further into the garden setting.

Data

  • Begun: May 2016
  • Completed: Jun 2017
  • Floor area: 263m2
  • Sector: Residential
  • Total cost: £247,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Mar 2016
  • Procurement: JCT Minor Works Building Contract with contractor’s design (MWD 2011)
  • Address: 34 Oatlands Close, Weybridge, KT13 9EE, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Mumford & Wood

Specialist manufacturer of bespoke timber windows, doors and roof lanterns in period and contemporary designs

Find out more