Slip House

Carl Turner Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Tim Crocker (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Plans    
  • Section    
  • Form    

House built in a gap of a row of terraced houses formed of three cantilevered (or slipped) boxes

The top floor of the three-storey house, which contains the main living space, is clad in milky, translucent glass planks which continue past the roof to create a high level enclosure for a private roof terrace.

The middle box houses sleeping and bathing, with the ground box given over to a multi-purpose space that currently houses an architects' studio.
Designed to Code for Sustainable Homes Level 5, Slip House features ‘energy piles’ which use a solar assisted ground source heat pump integrated into the pile foundations, photovoltaics, a green roof, rain water harvesting, mechanical ventilation with heat recovery and underfloor heating.

Data

  • Completed: Sep 2012
  • Floor area: 195m2
  • Sector: House
  • Total cost: £450,000
  • Address: Brixton, London, United Kingdom

Professional Team