Hollybush House

Paul Archer Design, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Guttridge (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Plan    
  • Section    
  • Elevation    
  • 3D    
  • Existing plan    
  • Detail    

Pavilion style extension set on a podium of slate, designed as part of the garden

Not far from Epping Forest, Hollybush house is at the end of a quiet cul de sac of pre-war Arts and Crafts houses. You enter through a lobby of oak panelling and parquet floor, darkened with age. You walk towards the light coming from the back of the house, and you enter the 21st century. The entire back wall of the house is now glass, opening onto a large lawn surrounded by mature trees.

The space is made up of three distinct areas – the kitchen, the dining and the sitting area. This is a fully functioning family space. Each area can be occupied, and everybody can face each other and communicate. Importantly, there is a separate (adult) living space at the front of the house, and we have converted the garage on the side of the house into a teenage living room. So our new space is where everybody comes together. The kitchen sits back into the corner, part in the new space and part in the original house. The sitting space projects out into the garden, and the dining space opens onto the new terrace.

The original house is set nearly a metre above the garden level, and so this level is followed through to create a podium level that the extension sits on and cantilevers out over the garden. This is clad in slate, flowing from inside to outside. The kitchen is part concrete, mixed with the same slate. The dark colour of the slate is picked up in the zinc roofing and the black eco-decking in the garden.

A solid roof provides shade and a very simple cross ventilation strategy cools the south facing extension.

Data

  • Begun: Jun 2011
  • Completed: Jun 2012
  • Floor area: 67m2
  • Sector: House
  • Total cost: £170,000
  • Tender date: May 2011
  • Procurement: JWT MWD 2011
  • Address: 10 Hollybush Close, London, E11 1PZ, United Kingdom

Professional Team

Suppliers