Canonbury Pavilion

Paolo Cossu Architects, London, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

    Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Details    

A studio/ garage located in the garden of a Grade II listed house on Canonbury square, one of London’s most important Georgian squares

The aim of the scheme was to provide a flexible studio space for painting and summer parties, and a sheltered space for the owner’s vintage car.

The pavilion has been inserted between two irregular existing walls, with timber shiplap cladding providing a rain screen above the height of the wall while exposing the brick to the interior space. In order to integrate the pavilion with its surroundings, black painted timber, a sedum roof and reflective glazing wrap the slender frame.

Both reflective and transparent, the glazing simultaneously creates a boundary and continuity between interior and exterior space. The grid of the steel structure was carefully aligned to sit in-between the mature Ash and Sycamore trees, with micro-piled foundations being inserted between the network of roots below ground.

Data

  • Begun: Oct 2010
  • Completed: Mar 2011
  • Floor area: 45m2
  • Sector: House
  • Total cost: £65,000
  • Tender date: Jun 2010
  • Procurement: MWD 2011 Minor Works Building Contract with contractor’s design 2011
  • Address: 45 Canonbury Square, London, N1 2AW, United Kingdom

Professional Team

Suppliers