Rear Window House

Delvendahl Martin Architects, London, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Nick Holt (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor extension    
  • Rear view of terrace    
  • Plans    
  • Section A-A    
  • Section B-B    
  •     
  • 1102_DM_Detail_1_5.jpg    

Residential conversion of an existing Victorian terrace in north London for a family of three

The project maximizes the living areas at ground floor, which include a new kitchen and dining space, and creates a new studio space in the loft by extending the roof towards the rear of the property.

As part of the new built areas, two large windows capture the dappled daylight from the back yards giving the new interior spaces a generous sense of openness.

Strategically placed and oriented to frame the views towards the private garden on one side, and along the mature trees in the back gardens of the terrace on the other, these windows are enclosed with angled aluminium components that both maximize the views and serve as the interface between different construction elements, enhancing the contrast between the new and the existing.

Data

  • Begun: Nov 2011
  • Completed: Apr 2012
  • Floor area: 169m2
  • Sector: House
  • Total cost: £220,000
  • Funding: Private
  • Tender date: Sep 2011
  • Procurement: JCT MW 2011
  • CO2 Emissions: 7588kg/m2/year
  • Address: 1A Bryantwood Road, London, N7 7BG, United Kingdom

Professional Team

Suppliers