Ackling Cook Bothy

Reiach and Hall Architects, Ettrick Valley, 2011

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Reiach and Hall Architects (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • Upper floor plan    
  • Section    
  • Section    
  • North east elevation    
  • South east elevation    
  • South west elevation    
  • North west elevation    
  • Ackling Cook bothy©Reiach and Hall Architects (9)    
  • Details - extension sections    

Extension and refurbishment of an abandoned bothy in a remote Scottish valley as a retreat for two artists

The remote site sits on the slopes between two hill burns that flow into the Ettrick Water.

The renovated bothy accomodates a large living and dining space, with a sleeping gallery along with a kitchen and toilet. The new extension contains two bedrooms with a shared bathroom.

For the extension an in-situ retaining wall cut into the slope and a concrete slab forms a simple platform for an insulated timber-framed box to sit on.

The whole mono-pitched form is wrapped in a black EPDM membrane. A further layer of burnt larch cladding, spaced off the outer membrane, adds visual depth to the facade while softening the profile and impact of the black membrane.

Data

  • Begun: Oct 2008
  • Completed: Jun 2011
  • Floor area: 134m2
  • Sector: House
  • Total cost: £205,000
  • Procurement: Minor Works
  • Address: Ettrick Valley, United Kingdom

Professional Team

Suppliers