Treehouse Project

Lincoln Miles Architecture, Isle of Wight, 2010

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Lisa Traxler     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First and second floor plan    
  • North and west elevations    
  • South and east elevation    
  • Sections one and two    
  • Section three and four    

Renovation of a 1970s two-bedroom bungalow into a contemporary family home, including a two storey timber framed extension

The existing dwelling was stripped leaving an unpretentious box. Two new volumes were added to create a courtyard centred in the site. The buildings are connected to the woodland through the use of sliding walls made from timber and glass.

The two-storey extension is clad in burnt larch, with glass slots serving as light paths and private outlooks. Cedar timber projections and abstract colour enamel, help form an expression of density and colour creating a graphic expression of darkness and light.

The arrangement of cascading boxes, forming the family living spaces and the master suite, ascend into the tree canopy, contacting the branches and allowing the ivy and lichen present in the woodland to colonize this new structure over time.

Data

  • Begun: Jun 2009
  • Completed: Mar 2010
  • Sector: House
  • Total cost: £180,000
  • Address: Treehouse Project, Isle of Wight, PO30, United Kingdom

Professional Team

Suppliers