NO-house

Eco And So, London, 2009

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Charlotte Larco (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Site plan    
  • Basement plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Roof plan    
  • Section B-B    
  • Section D-D    
  • South elevation    
  • West elevation    
  • North elevation    
  • East elevation    
  • NO-house drawings 12    

Contemporary and sustainable timber framed family home in a conservation area surrounded by Victorian houses

The wooden box contains 200 m2 of high-spec living space spread over three floors, built on a plot of 140 m2.

The solid spruce superstructure, which was manufactured offsite, is designed to improve thermal and acoustic performance and reduce the building’s carbon footprint.

On the road facade a timber screen sits in front of the glass curtain wall. The façade itself is clad with Siberian larch, specified for its natural persistence.

Windows are high-performance, argon-filled and double-glazed in timber framing. Natural ventilation is provided to all rooms.

Data

  • Begun: Nov 2008
  • Completed: Aug 2009
  • Floor area: 200m2
  • Sector: House
  • Procurement: Self Build
  • Address: 43A Mercers Road, Tufnell Park, London, N19 4PP, United Kingdom

Professional Team

Suppliers