Information Services and Psychology Buildings, University of Wales Bangor

Nicholas Hare Architects, Bangor, 1999


Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Externally the link building of the information services building is extensively glazed with framing of hardwood and shading louvres 

Nick Hufton/VIEW (website)     Download Original

  • Externally the link building of the information services building is extensively glazed with framing of hardwood and shading louvres    
  • The psychology building is seen in the context of Bangor    
  • Panoramic view    
  • Layered south-western elevation    
  • Entrance lobby with  in-situ concrete vaults    
  • Glazed walkways connect the psychology building to an existing terrace    
  • A circular lightwell brings light deep into the refurbished library    
  • Psychology building ground floor plan    
  • Psychology building second floor plan    
  • Psychology building long section    
  • Informational Services ground floor plan    
  • Informational Services first floor plan    
  • Informational Services section    
  • Water colour sketch    
  • Henry T Hare’s Grade I-listed  University College    
  • Percy Thomas Partnership’s 1954 agriculture department    
  • Science Library entrance    
  • Working detail: Rooflight and section    
  • Working detail: Eaves and Ridge    

Two buildings housing the University of Wales Bangor's Psychology and Information Services departments

Nicholas Hare Architects were commissioned to provide two additional facilities for the University of Wales’ Bangor campus.

The first, a new home for psychology, occupies a steep site adjacent to Bangor’s Grade I Listed University College. As such, Hare designed a simple pitched roof building with a muted palette of white render and blue-grey slate.

The south-west elevation features a contrasting metallic layered facade, with a system of balconies/louvres to provide shading. The building contains administration, staff accommodation and small teaching rooms, with a sizeable lecture theatre at second floor level.

The second building forms a section of infill, expanding an existing link between the science library and 1970s information services building. Forming the core of the reorganized library, the extension provides a spacious central issue desk and reading room. Clearstory windows and a circular lightwell bring light deep into the library, rejuvenating the refurbished 1970s additions.


  • Begun: Jan 1998
  • Completed: 1999
  • Floor area: 4,604m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £5M
  • Tender date: Aug 2007
  • Procurement: JCT80
  • Address: Adeilad Brigantia, Bangor, LL57 2AS, United Kingdom

Professional Team


AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more