Jesus College

Niall McLaughlin Architects, Cambridge, 2017

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

Both façades use oak glulam 

Nick Kane     Download Original

  • Both façades use oak glulam    
  • Rather than a simple reclad, elements of the original façades have been kept visible in the thin vertical piers of brick and stone cappings that rise up through the building’s four storeys    
  • View from the Cambridge skyline    
  • The tower is a wholly timber frame    
  • The West Court project presented a wonderful opportunity to incorporate old buildings into a new heart for the college    
  • The tranquil courtyard    
  • Interior view of the brickwork    
  • The acoustic ceiling allows for quiet conversations    
  • The cafe    
  • Seating can be arranged in the round or lecture-style    
  • Corridors run the length of the courtyard side    
  • Floor plans    
  • 3D section through lantern    
  • Section AA    
  • Section BB    
  • Facade detail    
  • Lantern detail    

The first phase of a three-phase development for a Cambridge college gives coherence to its disparate elements.

The West Court project presented an opportunity to incorporate old buildings into a new heart for the college within its historic footprint. It was delivered in sequential parts over 18 months, with the refurbishment of the Grade II-listed building completed first, followed by the new café pavilion and basement bar, and finally the remodelled 1970s Rank Building and a new entrance building.


As stipulated by the planners, the café stands distinct from the old building as a pavilion, separated by a corridor of glass, thus maintaining the integrity of the old façade. There are a number of clever touches: the timber columns thicken out in the centre to express the natural stress on the structure; the acoustic ceiling allows for quiet conversations; and the barrel-vaulted ceiling of the cellar bar, which opens out on to a sunken courtyard facing away from the part of the Webb buildings still occupied by the (teetotal) Wesleyan community.

The café is one component of a three-phase project, with the current first phase also comprising common rooms, teaching and study spaces, a lecture hall, and 24 hotel-standard rooms plus three serviced apartments for visiting scholars. Later phases will yield a performing arts venue, gallery and archive.

Designs had to respond to the variety of building stock and site conditions, and the wide range of construction types from renovation to new-build. In terms of detailing, there was limited opportunity for repetition. Instead the various elements were unified through a consistent palette of high-quality traditional materials including oak, stone, brick and quarry tiles. Untreated oak glulam framing around glazing was given a chamfered profile to echo the existing stone window surrounds.

Data

  • Begun: Feb 2015
  • Completed: Apr 2017
  • Floor area: 4,140m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £12.5M
  • Procurement: JCT Design and Build 2011 with amendments
  • Address: Jesus Lane, Cambridge, CB5 8BL, United Kingdom

Professional Team

AJBL Sponsor

Armstrong World Industries

A global leader in providing customised, multi material ceiling and wall solutions

Find out more