Cornelius Vermuyden School

Nicholas Hare Architects, Canvey Island, Essex, 2012

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

 

Jim Stephenson photography (website)     Download Original

  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  •     
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Section A-A and B-B    
  • North and south elevations    
  • East and west elevations    

Secondary school with a capacity for 900 pupils aged between 11-16 in Canvey Island

The building is a predominantly a new-build scheme, but includes a retained gym and hall block that have been converted into a centre for design technology and art.

Sat at the end of a cul-de-sac, the two-storey school’s entrance is approached through a landscaped plaza framed by the fully-glazed library on one side and the sports hall on the other. This entrance leads to a central internal ‘street’ with a first floor gallery that links the teaching clusters, hall, library and other parts of the school.

The street widens and narrows along its length to create ‘eddy’ spaces off the main circulation for entrance, dining, meeting and group work, with natural light provided from the courtyards to the east and west.

Data

  • Begun: May 2010
  • Completed: Feb 2012
  • Floor area: 8,061m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £17.5M
  • Procurement: BSF wave 4, PFI, Design & Build
  • Address: Canvey Island, Essex, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more