The Campus

David Morley Architects, Weston-super-Mare, 2004

 

Subscribe now to instantly view this image

Subscribe to the Architects’ Journal (AJ) for instant access to the AJ Buildings Library, an online database of nearly 2,000 exemplar buildings in photographs, plans, elevations and details.

Already a subscriber? Sign in

The public face of the building; the glazed facade shows the library below and community rooms above 

Morley von Sternberg (website)     Download Original

  • The public face of the building; the glazed facade shows the library below and community rooms above    
  • The Campus; the playground outside    
  • To the right is a square public entrance canopy and library, to the left is the sheltered schools    
  • At the schools    
  • Overspill from the dining room into the school    
  • The gymnasium is lit by north-lights    
  • The classrooms that face north are shallower in plan, with north-lights and windows to allow in natural light    
  • The separate blocks for the youngest SLD students    
  • Fixed louvres to the upper floor    
  • Site plan    
  • Ground floor plan    
  • First floor plan    
  • Short section    
  • Detail section through classrooms    
  • Detail of ventilation box with sound attenuation    

The Campus combines a 420 student primary school, creche, school for children with special educational needs, community facilities and an adult education college

Maximum sharing between the two schools and community facilities responds to council’s brief for 'a community building that happens to be used for education'.

Behind the full-height glazed facade is the double-height entrance hall, with the reception desk to one side. This leads to the public library on the ground floor and community rooms above. There are more controlled pupil entrances to the schools along the pavement, marked by a canopy formed by extending the folded roof plane.

The masonry-fronted schools are more solid and protective than the open and glazed front of the public parts of The Campus. The dining room, the hall and the hydrotherapy pool are shared between the public and the schools, with the dining room also acting as a foyer for events in the main hall.

The classroom areas of the two schools are separate, but some specialist areas and the main circulation spaces are shared. Almost every classroom faces south with light shafts at the back of each classroom to allow natural light into the deep-plan rooms.

Data

  • Begun: Jun 2003
  • Completed: 2004
  • Floor area: 5,639m2
  • Sector: Education
  • Total cost: £8.9M
  • Tender date: 2003
  • Procurement: GC/Works/1 without quantities 98
  • Address: Highlands Lane, Weston-super-Mare, BS24 7DX, United Kingdom

Professional Team

Suppliers

AJBL Sponsor

Thrislington Cubicles

Builders of the worlds best toilet cubicles, vanity units, lockers and panels at our factory in the United Kingdom since the 1960s

Find out more